Akıllı Köprüüstü Bütünleşik Yönetim Sistemleri
- E.S.Erdönmez
- 16 Tem 2020
- 2 dakikada okunur
Günümüzde konum belirleme sistemlerindeki gelişmeler daha fazla uydudan pozisyon bilgisini alınması sağlamış ve hata payı giderek azalmaya başlamıştır. Pozisyon bilgilerinde hata oranının azalması sayesinde insansız araçlara kadar bir dizi başka teknolojik ürünlerin geliştirilmesine imkan tanıyan ortam oluşmuştur. Böylece kara ve havayolu ulaşımında insansız araçları görmek mümkün olmuştur.
Fakat denizcilik doğasının komplike bir yapıda oluşu, mevcut teknolojinin bu ortamda insansız gemilerin seyri ve emniyeti açısından ne denli uygulanabilir olacağı kaygısı sebebi ile geçiş yavaş ve temkinli olmaktadır. Ayrıca oluşabilecek hukuki bir durumun çözümü de aynı nedenlerden dolayı karmaşık bir hale gelmektedir.
Belirtilen tüm bu nedenlerden dolayı uluslararası şirketler insansız deniz araçları yatırımları yanında daha az insanın bulunduğu akıllı köprüüstü bütünleşik yönetim sistemlerine de yatırımlarına devam etmektedirler. Fakat bu sistemlerin merkezinde insanlar var olmaya devam etmektedirler.
Geçmişten günümüze gelen süreçte gemi organizasyonları çok sayıda personelin bulunduğu güçlü hiyerarşik bağlarla temsil edilmiştir. 1990’lı yıllardan itibaren teknolojinin ilerlemesi ve buna paralel olarak insana olan ihtiyacın azalması nedeniyle bütünleşik yönetim sistemlerinin gemilerde kullanılması fikri ortaya çıkmıştır. Bahse konu sistemlerin kullanılması ile;
* Daha az personelle daha emniyetli seyir
* Gelişmiş işlevsel kullanım özelliği
imkanları elde edilmiştir.
Bu sistemler genel olarak hem askeri hem de sivil platformlar için çözüm sunan, yeni nesil ortak konsol mimarisine sahip, ergonomik ve modüler tasarımına sahiptirler. Bunun yanı sıra konsollar arasında görüntü ve kontrollerin aktarım yeteneği ile fonksiyonel bütünlük ve operasyonel kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Durumsal farkındalığı artırarak seyir operatörlerinin güvenli ve etkin seyir yeteneğini artırmaktadır.
Bu sistemler vasıtasıyla köprüüstü sistemlerinin kullanıcı dostu bir hale getirilmesi, standart seyir raporlarının otomatik olarak gönderilmesi/alınması ve köprüüstü teçhizatının tüm sistemlere entegrasyonu sağlanmıştır. Seyir ikazları veya güncel harita bilgilerinin gemilerin dijital haritalarına ağ sistemleri vasıtasıyla gönderilmesi ve harita üzerinde anlık olarak görüntülenmesi gibi özellikler seyir personelinin durumsal farkındalığının artmasını sağlamıştır.
K/Ü yönetimi için yapılabilecek en basit tanım, operasyonel seyir faaliyetler için kaynakların etkin yönetimidir. Bu sistemlerin temel fonksiyonları aşağıdaki uygulamaları ihtiva eder:
(ARPA) Seyir radarı
(W)ECDIS
Otopilot
Dinamik Mevkilendirme Sistemi
Gemi Kontrol (Conning)
Kapalı Devre TV Sistemi
Gemi Veri Dağıtım Sistemi
Savaş Yönetim Sistemi
Entegre Platform Kontrol ve İzleme Sistemi
Entegre Muhabere Sistemi
GMDSS
Gemi Bilgi Sistemi
Seyir Sistemleri Sensör ve İndikatörleri:
Dümen sistemi
Miyar pusla
Cayro
İskandil
Parakete
Meteoroloji/Rüzgar Sensörleri
(D)GPS
Comments